Open discussie

 In Blogs, Recruitment, Sales

Open discussie: Artificial Intelligence bij Nederlandse bedrijven loopt achter, hoe trek je toptalent aan?

“Het Nederlandse bedrijfsleven wil dat Nederland de komende zeven jaar ruim €2 mrd investeert in kunstmatige intelligentie (AI).” (bron: FD) 

Vanochtend stond dit artikel in het Financieel Dagblad. Volgens de Nationale AI Coalitie loopt Nederland achter op het gebied van AI en moeten we dit inhalen. Om dit doel te behalen is er in ieder geval €2 mrd nodig. Dit bedrag zou voor de helft moeten komen uit investeringen van de werkgeversvereniging VNO/NCW waar zestig grote organisaties als Philips, KLM, Ahold en Nederlandse universiteiten bij zijn aangesloten. Voor de tweede helft wordt er steun gevraagd aan de overheid.

Momenteel loopt Nederland ten opzichte van andere Europese landen als Duitsland en Frankrijk erg achter op het gebied van AI. Zo kondigde anderhalf jaar geleden Macron al aan om tot het einde van zijn termijn in 2022 €1.5 mrd te investeren. De Duitse overheid investeert zelfs €3 mrd, en verwacht van bedrijven dezelfde bijdrage.

Waar loopt het Nederlands bedrijfsleven dan tegenaan? Een groot probleem waar het Nederlandse bedrijfsleven volgens professionals binnen AI tegen aanloopt is het aantrekken en vasthouden van talent. Dit stelt onder andere AINED in hun rapport “AI voor Nederland, vergroten versnellen en verbinden” dat bedrijven en universiteiten over de hele wereld trekken aan Nederlands toptalent. Zo kiezen de betere professionals vaker voor uitdagingen buiten Nederland waar de mogelijkheden en voorwaarden beter zijn. Wat buiten kijf staat is het grote tekort aan AI professionals, terwijl de vraag blijft stijgen.

Waar loop jij tegenaan bij het aantrekken en vasthouden van nieuw talent binnen Artificial Intelligence? En hoe zou je afdeling of bedrijf baad hebben bij het aannemen van de juiste professionals binnen AI? Of waar loop jij als professional binnen AI tegenaan?

Ik kom graag met je in contact om hier verder over te spreken via hello@salesbymimi.nl of door me een bericht te sturen.

Recent Posts